Svinīgais jubilejas grāmatas atvēršanas koncerts "Saviļņoti mūzikā"

Svinīgais jubilejas grāmatas atvēršanas koncerts "Saviļņoti mūzikā"

2020./2021. mācību gadā Jūrmalas Mūzikas vidusskola atzīmēja skolas 60 gadu jubileju ar vadmotīvu “Saviļņoti mūzikā”. Ar tādu pašu nosaukumu, vainagojot skolas jubilejas gadu, klajā laista grāmata, kas ietver sevī skolas izaugsmes un pārmaiņu stāstus, atminas izcilākos pedagogus, audzēkņus un notikumus, godina personības, kas veidojušas skolas attīstības ceļu pagātnē un mūsdienās. Grāmata tapusi ar Jūrmalas pilsētas domes finansiālu atbalstu.

1. oktobrī plkst. 17.00 Dubultu koncertzālē izskanēs grāmatas atvēršanas svētku koncerts “Saviļņoti mūzikā”, kur ar muzikālu sveicienu viesosies skolas absloventi Paula Šūmane (vijole), Egils Šēfers (klarnete), Jānis Maļeckis (klavieres), grupas Menuets mūziķi, kā arī skolas audzēkņi un pedagogi. Koncertam varēs sekot līdzi tiešsaistē Jūrmalas Mūzikas vidusskolas facebook un youtube kontos.

Skolas absolventi ir aicināti pieteikties klātienes koncertam līdz 27. septembrim, rakstot: gunta.liepina@jurmala.lv vai aizpildot elektronisko anketu šeit.

Skolas pastāvēšana aizsākās 1960. gadā, tās pirmā un ilggadējā direktora Andreja Upmača vadīta un iedvesmota. 1990. gadā bērnu mūzikas skola kļuva par vidusskolu.

1960. gadā skolā darbu uzsāka četri pedagogi, bet šobrīd skolā strādā jau 85 pedagogi. To vidū ir izcilas personības ar vairāk nekā 50 gadu pedagoģisko pieredzi mūzikas izglītībā, kas snieguši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas profesionālās mūzikas izglītības attīstībā.

Skolu ir absolvējušas sabiedrībā nozīmīgas personības, kuru vidū ir vijolnieki Vineta Sareika, Raimonds Ozols, Elīna Bukša, Paula Šūmane un Liene Neija-Kalniņa, klarnetists Egīls Šēfers, komponisti Rihards Dubra un Anastasija Kadiša, dziedātāja Evija Martinsone, ērģelniece Edīte Deksne, pianisti Jānis Maļeckis, Endijs Renemanis un Antons Rosputjko, muzikologi Karina Bērziņa un Ilga Auguste, ērģeļbūves meistars Jānis Kalniņš, grupas “Menuets” mūziķi, kā arī daudzi citi Latvijā un pasaulē pazīstami mūziķi.

Vairāki absolventi savas profesionālās gaitas veiksmīgi uzsākuši un turpinājuši citās darbības jomās, piemēram, Jānis Vētra medicīnā, Linda Mūrniece, Didzis un Gatis Gavari uzņēmējdarbībā, Aiva Rozenberga politikā, Elita Veidemane publicistikā, Raimonda Vazdika, Diāna Bērza, Ivars Krasts, Ieva Pļavniece aktiermākslā, Ingus Dauksts teoloģijā, Elīna Līce rakstniecībā, Andris Kronbergs, Jānis Norde arhitektūrā. Kopumā skolu absolvējuši vairāk nekā 1500 audzēkņu, un ikviens skolai ir bijis tuvs un vērtīgs.

Jubilejas gada iesākumā 2020. gada 1. septembrī skolā viesojās Valsts prezidents Egils Levits, dāvājot Jūrmalas Mūzikas vidusskolas direktorei Guntai Liepiņai prezidenta plaketi, turpinājās ar digitālo koncertu ciklu, veltītu skolas nodaļām un Digitālās Dubultu koncertzāles atklāšanu, bet noslēdzās ar skolas grāmatas izdošanu. Skolas dibinātājs Andrejs Upmacis bija ar mums kopā 1.septembra svinīgajā koncertā, bet 2021. gada aprīlī ir devies mūžībā, tāpēc grāmata iznāk kā veltījums skolas dibinātāja ilggadīgajam darbam un iedvesmas spēkam, kas veidojis skolas pamatus cauri laiku laikiem.

Grāmatas “Saviļņoti mūzikā. Jūrmalas Mūzikas vidusskola sešos gadu desmitos” autore ir Rakstniecības un mūzikas muzeja pētniecības nodaļas mākslas eksperte, mākslas doktore, ap 50 rakstu un 50 grāmatu autore par mūzikas jautājumiem Inese Žune, grāmatas māksliniecisko ietērpu veidojusi grafiķe un daudzu grāmatu dizaina autore Arta Ozola-Jaunarāja, zinātnisko redaktūru un korektūru veica JVLMA Zinātniskās pētniecības centra līdzstrādniece un JVLMA asociētā profesore Baiba Jaunslaviete. Savu ieguldījumu grāmatas tapšanā, fotoarhīva un citu skolas materiālu apzināšanā devušas ilggadējās skolas pedagoģes Irēne Štrause un Ausma Kreicberga. Grāmata tapusi ar skolas kolektīva kopīgiem spēkiem, iemiesojot garaspēku, kas likts jau pašos skolas dibināšanas pirmsākumos – dabas un mūzikas saviļņojumu un nebeidzamu mīlestību uz mūziku.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.