Jauna mūzikas albuma atvēršana Dubultu Digitālajā koncertzālē

Jauna mūzikas albuma atvēršana Dubultu Digitālajā koncertzālē

Nacionālā mūzikas ierakstu kompānija “Skani” 2021. gada 18. jūnijā klajā laidīs Imanta Zemzara klaviermūzikas albumu “Kāda cita Ceļiniekfantāzija”, ko ieskaņojusi pianiste Diāna Zandberga. Albuma atvēršanas koncerts notiks tiešsaistē 18. jūnijā plkst. 18.00 Dubultu Digitālajā koncertzālē.

Šī gada jubilāra Imanta Zemzara aizraujošā, intonatīvi daudznozīmīgā klaviermūzika, kuras plašais tēlainības loks aptver gan dvēseliski trauslu liriku, gan kvēlu dramatismu, gan drūmi traģiskas nokrāsas dzīves jēgas un patiesības meklējumos, spēj uzrunāt plašu auditoriju. Liela daļa no gandrīz pusgadsimta laikā tapušajiem klavierdarbiem pagaidām ir pieejami tikai rokrakstos un ieskaņoti šajā albuma pirmo reizi.

18. jūnijā plkst. 18.00 Dubultu Digitālajā koncertzālē notiks Imanta Zemzara klaviermūzikas albuma “Kāda cita Ceļiniekfantāzija” atvēršanas koncerts. Tajā pianiste Diāna Zandberga pirmatskaņos dabas atjaunotnei un cilvēka garīgajai atdzimšanai veltīto fantāziju“No pavasara” un ciklu “Raiņa dzejas motīvi”, kura pamatā ir fragmenti no Raiņa mīlas lirikas krājuma “Mēness meitiņa”. Cikla četras daļas aptver tēlu loku no sapņainas nedrošības (Arabeska), triumfējoša gribasspēka (Sonante), ilgpilna vilinājuma (Mēnesnīca) līdz bezcerīgi rezignētam epilogam (Tramvajs).

Koncerta programmā iekļautas arī poētiski kontrastējošas miniatūras – apskaidrotā “Agri no rīta”, kas pretstatīta melanholiskajai “Vēlu vakarā”, vasaras saulgriežu burvības apdvestās “Baltās naktis”. Līdzās Franča Šūberta solodziesmai “Ceļinieks” Ferenca Lista klavieru transkripcijā izskanēs arī Imanta Zemzara smeldzīgā “Kāda cita Ceļiniekfantāzija”, kas ir albuma nosaukuma pamatā.

Koncerta tiešraidei un sarunai ar komponistu un pianisti varēs sekot līdzi Dubultu Digitālās koncertzāles Facebook kontā un Youtube kanālā Jurmala Live. Tiešraidi nodrošina Ekspresstudija un Jurmala Live tehniskā komanda.

Sirsnīgs paldies albuma atbalstītājiem – mecenātiem Aivaram Lejietim un Laurai Štānei, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai, Latvijas Komponistu savienībai un Latviešu Kultūras biedrībai TILTS.

Jaunais albums būs pieejams ierakstu veikalos Latvijā un 80 pasaules valstīs, kā arī visās populārākajās mūzikas lejuplādes un straumēšanas platformās.

Imants Zemzaris dzimis 1951. gada 14. aprīlī Rīgā gleznotāju Līvijas Endzelīnas un Ulda Zemzara ģimenē. Pēc mācībām Emīla Dārziņa mūzikas skolā pedagoga Nikolaja Fedorovska klavieru klasē (1958–1966) topošais komponists 1969. gadā absolvēja vidusskolas teorijas nodaļu. Studējis kompozīciju Latvijas Valsts konservatorijā Ādolfa Skultes klasē (1969–1974) un asistentūrā (1985–1988) pie Pētera Plakida.

No 1975. gada Imants Zemzaris darbojas Latvijas Komponistu savienībā, kopš 80. gadiem aktīvi raksta mūzikas kritikas un esejas Latvijas presē. Bijis laikraksta “Literatūra un Māksla” mūzikas nodaļas redaktors (1988–1994). No 1976. gada strādā Emīla Dārziņa mūzikas skolā par kompozīcijas pedagogu. Viņa audzēkņu vidū ir komponistes Anna Veismane, Santa Ratniece un Solveiga Selga. Ar patiesu degsmi Imants Zemzaris organizē latviešu kamermūzikas koncertus, kuros pats piedalās kā pianists un aizrautīgs stāstnieks. Komponista mūzika skan ne tikai Eiropas valstīs un Krievijā, bet arī otrpus Atlantijas okeānam.

Koncertzālēs tiek atskaņota Imanta Zemzara instrumentālā kamermūzika un simfoniskās miniatūras, kā arī fragmenti no mūzikas vairāk nekā trīsdesmit teātra izrādēm, tomēr klaviermūzika ir īpaši spilgta un savdabīga šī komponista-pianista daiļrades lappuse. Klavieres ir mūziķa tuvākais draugs jaunu ceļu meklējumos un liecinieks pārsteidzošām radošām atklāsmēm. Lai gan viņš sevi uzskata par miniatūristu, kam raksturīgs acumirklīgu impulsu tvērums, tomēr izvērstās formas, tostarp šajā albumā iekļautā Otrā klaviersonāte, liecina par meistarīgu prasmi domāt plaši un dziļi saturiski, risināt vispārcilvēciskus filozofiskos jautājumus.

Pianiste Diāna Zandberga mācījusies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) pie profesora Jura Kalnciema, papildinājusies Eiropas Mūzikas akadēmijā Milānā pie leģendārā pianista Lazara Bermana un Granadosa-Maršala akadēmijā Barselonā pie pasaulslavenās pianistes Alisijas de Laročas. Studējusi arī JVLMA doktorantūrā pie profesoriem Jeļenas Ļebedevas un Sergeja Osokina, 2014. gadā iegūstot mākslas zinātņu doktora grādu.

Kopš 1996. gada Diāna Zandberga aktīvi koncertē Eiropas valstīs, Krievijā un ASV. Pianiste pirmatskaņojusi vairākus desmitus dažādu komponistu klavierdarbu, un viņas spēle ieskaņota albumos: Transkripcijas (2003), Sapņi par Spāniju (2011), Veltījums Lista divsimtgadei (2012), Ungāru un latviešu klavierainavas (2013), Daces Aperānes klaviermūzika Skaņas un atskaņas (Skani, 2015).

2020. gadā izdevniecībā Musica Baltica klajā nāca Diānas Zandbergas monogrāfija Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Klavieru katedra (1919–2019).

Diāna Zandberga ir JVLMA Klavieru katedras mācībspēks, Profesionālās doktora studiju programmas direktore, Zinātniskās pētniecības centra pētniece un Latvijas Klavieru skolotāju asociācijas valdes locekle. Plašāk: http://dianazandberga.com

Dubultu Digitālā koncertzāle ir jauna virtuālā kultūrtelpa, kas piedāvā tehniski kvalitatīvi aprīkotu skatuvi jaunajiem talantiem un profesionālajiem mūzikas izpildītājiem. Koncertzāles adrese – Strēlnieku prospekts 30, Jūrmala.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.