Koncertlekcija - ar dziedātājas Marijas Elizabetes Sīgeres (Francija) un pianista Toms Ostrovskis (Latvija) piedalīšanos

Koncertlekcija - ar dziedātājas Marijas Elizabetes Sīgeres (Francija) un pianista Toms Ostrovskis (Latvija) piedalīšanos

7.maijā plkst. 17.00 Jūrmalas Mūzikas vidusskolas facebook kontā un youtube kanālā Jurmala Live izskanēs vokālās kamermūzikas koncertlekcija “Dans les yeux d’une française / Pasaule … francūža acīm” ar dziedātājas Marijas Elizabetes Sīgeres (Francija) un pianista Toms Ostrovskis (Latvija) piedalīšanos. Pēc abu mākslinieku koncertsnieguma, Marija Elizabete Sīgere piedāvā sarunu par komponista Kloda Debisī daiļradi un koncerta muzikālo programmu. Koncertlekcija būs skatāma neierobežotu laiku, sākot no pirmizrādes datuma 7.maijā.

Vokālās kamermūzikas programma “Dans les yeux d’une française / Pasaule … francūža acīm” balstīta 20. gadsimta Francijas kultūras bagātīgajā žanru un stilu klāstā –cikli demonstrē impresionisma, simbolisma, neoklasicisma, vēlīnā ekspresionisma un modalitātes stilus; vienlīdz interesanti ir gan muzikālā materiāla risinājumi, gan izmantotie poēzijas paraugi. Prezentācijai un atskaņojumam koncertlekcijas ietvaros Jūrmalas Mūzikas vidusskolā no šīs programmas izvēlēti divi K. Debisī cikli – “Piecas Šarla Bodlēra poēmas” un “Trīs Bilitis dziesmas”. Komponistu raksturo ne tikai spilgti individualizēta mūzikas valoda, bet arī dziļa interese par ārvalstu kultūrām un mūzikas tradīcijām, no kurām viņš smeļas iedvesmu oriģināldarbu radīšanai – vokālo ciklu tematika saistīta ar Francijas un senās Grieķijas kultūrām, kā savdabīgi un eksotiski muzikāli ceļojumi.

Kloda Debisī dziesmu ciklā “Piecas Šarla Bodlēra poēmas” vērojama izteikta Vāgnera mūzikas ietekme, tādēļ Parīzes sabiedrība šo opusu sākotnēji uzņēma visai atturīgi. Interesanti, ka arī franču dzejnieks Šarls Bodlērs, kura 200 gadu jubileju šogad svin pasaulē, bijis kvēls Vāgnera mūzikas piekritējs un popularizētājs Francijā. Ciklā izmantoti dzejoļi no Bodlēra krājuma “Ļaunuma puķes” par mīlestību un splīnu. Pēc vāgneriskās ietekmes perioda Debisī pievērsies simbolismam un svaigas vēsmas viņa mūzikā ienesa cikls “Trīs Bilitis dziesmas”, kurš balstīts Pjēra Luisa savulaik skandalozajos dzejoļos par mīlestību sengrieķu pasaulē.

Koncertu atbalsta Latvijas Nacionālā bibliotēka, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

Koncertlekcija “Dans les yeux d’une française / Pasaule … francūža acīm” ar dziedātājas Marijas Elizabetes Sīgeres (Francija) un pianista Toms Ostrovskis (Latvija) piedalīšanos.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.