Andrejs Upmacis 01.11.1927. - 25.03.2021.

Andrejs Upmacis 01.11.1927. - 25.03.2021.

Mūžībā devies mūsu skolas dibinātājs, veidotājs un ilggadējs tās direktors Andrejs Upmacis.

Izsakam visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem un ar gaišu piemiņu godinām personību, kas spējusi pārvarēt laikmeta pretmetus, lai īstenotu augstāko cilvēka sūtību – radīt skaisto un paliekošo, dāvājot un audzinot mūzikas mīlestību jaunajai paaudzei.

Andreja Upmača dzīves gājums ir bijis sarežģītu līkloču caurvīts. 1957. gadā viņš atgriežas no izsūtījuma Vozžajevkā, kur pavadījis astoņus gadus. Pēc atgriešanās, neraugoties uz izsūtījumā pavadītajiem gadiem, viņam uzticēta jaundibināmās mūzikas skolas vadība. Tomēr tam izveidojas īpaši apstākļi. 1960. gada vasarā Dzintaru koncertzālē iecerēts rīkot Jūrmalas pilsētas dziesmu svētkus. Lai tie vispār varētu notikt, ņemot vērā slikto pašdarbības līmeni pilsētā, palīgā nāk Gido Kokara vadītais Universitātes koris,  bet Andrejs Upmacis īsā laikā pieklājīgā līmenī sagatavo bērnu kori. Viņš stāsta, ka labi sevi parādījis kā virsdiriģentu dziesmu svētkos, pie tam tas jau bijis tā sauktais “atkušņa laiks” , kad daudzi uz to raudzījās pielaidīgāk, tomēr līdz pat 1978. gadam viņš  direktora amatā oficiāli neesot apstiprināts (Grīnvalds D. 1998).

Pēc paša dzīves skarbajiem līkločiem Otrā pasaules karā, smagajiem darbiem un piedzīvotā Vozžajevkā, kad mūzika un akordeons bija vienīgais glābiņš, A. Upmaci nebaida nekādas grūtības. Viņš ir apņēmības pilns radīt gaismas un labestības oāzi bērniem un jauniešiem, kuru vecāki vēlas, lai viņu atvases tuvāk iepazīst skaņu pasauli. Dodot citiem, A. Upmacis iet pretim arī savu sapņu piepildījumam: pilnveido Habarovskas mūzikas skolā apgūtās kordiriģenta prasmes Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijā, bet viņa baritona balss skan vīru korī Dziedonis. Jūrmalas mūzikas skolas veidošanas idejai viņš ziedo visus savus spēkus, toreiz nemaz vēl neapjaušot, ka šis aizrautīgais, grūtību un gandarījuma pilnais viņa dzīves posms skolas vadībā ilgs 42 gadus. 

Andrejs Upmacis vienmēr paliks mūsu sirdīs, vienmēr būs mūsu skolas garīgā karoga nesējs.

Dziļā cieņā un mīlestībā
skolas kolektīva vārdā
Gunta Liepiņa

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.