Noslēdzies konkurss Jūrmala 2022 ērģeļspēlē

Noslēdzies konkurss Jūrmala 2022 ērģeļspēlē

No 7. līdz 12. jūnijam Starptautiskā akadēmiskās mūzikas konkursa “Jūrmala” ietvaros norisinājās pirmais ērģeļsmūzikas konkursss Latvijā. Konkursā piedalījās kopumā 26 dalībniekie no 5 valstīm četrās vecuma grupās no 12 līdz 25 gadiem.

Pārstāvētās valstis bija Lietuva, Igaunija, Polija, Čehija un Latvija, tai skaitā jaunie ērģelnieki no Cēsīm, Jaunpiebalgas, Rēzeknes, Saldus, Valmieras Jēkabpils, Ventspils un, protams, Rīgas un Jūrmalas.

Kā atzina konkursa laureāti noslēguma koncertā, konkurss ir nozīmīga platforma jaunajiem ērģelniekiem, kas sniedz motivāciju turpināt iesākto ceļu ērģeļspēles apguvē. Tā laikā bija iespēja gan dzirdēt citu dalībnieku sniegumu, kuri pārstāv atšķirīgas apmācības skolas, gan saņemt atsauksmi par savu izpildījumu no kompetentās žūrijas un veidot jaunus savstarpējos kontaktus.

Dalībniekus vērtēja Latvijā un tuvākajās kaimiņvalstīs labi zināmi savas jomas profesionāļi – žūrijas priekšsēdētājs bija Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijas asociētais profesors Balis Vaitkus (Balys Vaitkus), žūrijas sastāvā – ilggadējā JVLMA asoc. prof. Larisa Bulava, Rīgas Doma mūzikas direktors un Katedrāles ērģelnieks, kā arī 2019. un 2021. gada Lielās Mūzikas gada balvas ieguvējs Aigars Reinis un  konkursa “Jūrmala 2022” ērģeļspēlē mākslinieciskā vadītāja, Jūrmalas Mūzikas vidusskolas ērģeļu klases dibinātāja un ilggadējā pedagoģe, ērģelniece Edīte Alpe Deksne.

Ērģeles pārstāv reto instrumentu grupu, līdz ar to arī audzēkņu, kas apgūst šo instrumentu Latvijā un citviet pasaulē nav daudz. Tomēr, kā atzina žūrija, dalībnieku izpildījuma līmenis jau sākot ar jaunāko – A grupu, kur jaunākajiem dalībniekiem bija 12 gadi, ir ļoti augsts.

Konkurss atklāja arī ērģeļu daudzveidīgas iespējas – dalībnieki piedalījās konkursa kārtās gan izpildot skaņdarbus uz Dubultu ev.lut. baznīcas ērģelēm, gan digitālajām ērģelēm Jūrmalas Mūzikas vidusskolas Dubultu koncertzālē. Atklājot mūzikas saturu, ergelniekam ir jāspēj pielāgot to konkrētajam instrumentam. Ērģeles ir daudzveidīgs un skaniski ietilpīgs skaņveides rīks, kas ļauj vienam cilvēkam vadīt veselu instrumentu orķestri. Atklāt instrumenta īpašās krāsas un iespējas, vadīt to pretim simfoniskam skanējumam ir ērģelnieka galvenais uzdevums.

Sveicam ikvienu konkursa laureātu un dalībnieku par drosmi un ieguldīto darbu, tāpat pateicamies arī viņu pedagogiem par audzēkņu sagatavšanu konkursam.

XXIII Starptautiskā akadēmiskās mūzikas konkursa “Jūrmala 2022” ērģeļspēlē laureāti:

A grupas dalībnieki un laureāti

A grupa (līdz 14 gadiem)

1.vieta –  Marija Mišela Jaunzeme, 12 gadi, trešais ērģeļspēles apguves gads, ped. Ilze Reine
2. vieta – Evelīna Kristiāna Miķelsone, 13 gadi, Ērģeļspēles ped. Līga Ivāne, Valmieras Mūzikas skola, 6. ērģeļspēles klase, pirmais ērģeļspēles apguves gads
3. vieta – Rasa Sila 12 gadi, Ērģeļspēles ped. Aija Sila, Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas skola, 5. klase, 4. ērģeļspēles apguves gads

Konkursa laureāti pēc noslēguma koncerta Dubultu koncertzālē

B grupa (15-17 gadi)

1. vieta – Kaspars Bačkurs, Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas audzēknis, pedagogs Laura Ivanova
2. vieta – Elīna Bērziņa, Ventspils Mūzikas vidusskola, pedagogs Ilze Reine
3. vieta – Magdalena Srnková, Jan Hanuš Art School, Praha, teacher Mgr. Pavel Salák

C grupas dalībnieki un laureāti

C grupa (17-19 gadi)

1. vieta – Oskars Kalniņš, 17 gadi, ped. Edīte Deksne, Jūrmalas Mūzikas vidusskola, 10. ērģeļu klase
2. vieta – Rūdolfs Stikuts, 17 gadi, ped. Ilze Reine,  Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskola, II kurss, ērģeļspēles klase
3. vieta – Sofija Terēze Grunde, 17 gadi, ped. Edīte Deksne, Jūrmalas Mūzikas vidusskola, 11. ērģeļu klase

D grupas dalībnieki un laureāti

D grupa (19-25 gadi)

1. vieta – Eglė Rudokaitė, 23 gadi, Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmija, Viļņa, ērģeļspēles pedagogs prof. Balis Vaitkus
2. vieta – Alfred Habermann, 24 gadi, Čehija, Skatuves mākslas  akadēmija, Prāga, ērģeļspēles pedagogs prof. Jaroslav Tůma

Plašāk par konkursa norisi var uzzināt konkursa Facebook kontā /jurmalacompetition, kā arī konkursa mājaslapā: www.muzikasskola.jurmala.lv.

Konkursu rīko Jūrmalas Mūzikas vidusskola un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas atbalsta fonds ar Jūrmalas valstspilsētas administrācijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.