Pianiste Diāna Zandberga aicina uz klaviermūzikas koncertu ATZĪŠANĀS

Pianiste Diāna Zandberga aicina uz klaviermūzikas koncertu ATZĪŠANĀS

16. oktobrī plkst 18.00 Dubultu koncertzālē izskanēs pianistes Diānas Zandbergas klaviermūzikas koncerts 2 daļās “Atzīšanās”. Programmā ir iekļauti Selgas Mences, Imanta Zemzara un Friderika Šopēna skaņdarbi. Koncertam iepriekš jāpiesakās, zvanot pa tālruni 67764416.

Mūzika spēj izteikt vairāk nekā vārdi, tādēļ komponisti skaņās ietērpj savas dziļākās atziņas, domas un jūtas. Koncertprogrammā Atzīšanās iekļauts Selgas Mences jaundarbs Dabas skaņas, skaņas daba, kas Latvijas ainavas apcer filozofisku vispārinājumu līmenī. Koncertu atklās dažādus cilvēka dzīves posmus raksturojošās Imanta Zemzara miniatūras Agri no rīta un Vēlu vakarā, bet pirmās daļas centrā būs vērienīgā dramatiskā Otrā klaviersonāte. Pēc komponista vārdiem tajā ir attēlots Paradīzes dārza pārpasaulīgais skaistums un skaudrās zaudējuma sāpes. Pēc sonātes sekos daudznozīmīgā skaņdarba Vēl viena ceļiniekfantāzija (2019) pirmatskaņojums Latvijā.

Koncerta otrajā daļā, pieminot poļu klaviermākslas ģēnija Friderika Šopēna 210. jubileju, iekļauts poētiskais 24 prelūdiju cikls op. 28, kuru komponists aizsāka 1831. gadā, saistībā ar Polijas tautas sacelšanās sakāvi radot divas: la un re minora prelūdijas. Opuss tika pabeigts 1839. gadā, kad Šopēns kopā ar rakstnieci Žoržu Sandu ziemu pavadīja Spānijā Maljorkas salā. Tumšā Valdemosas klostera mistika, sāpes par nepiepildītajām ilūzijām un atmiņas par neatgriezeniski zaudēto, kārtējais nežēlīgais slimības uzplaiksnījums ar krasām garastāvokļa maiņām – lūk dažas emocionāli psiholoģiskā interjera skices, kurās izkristalizējās ne tikai Šopēna daiļradē, bet arī visā mūzikas vēsturē unikālais miniatūru cikls ar dramaturģiski vienotu daudzslāņainu māksliniecisku kompozīciju. Protams, var bezgalīgi sajūsmināties par šīs mūzikas melodisko un harmonisko bagātību, tomēr priekšplānā izvirzās satriecoši patiess, smalki izjusts un pārdomāts laika redzējums, kas aptver visu cilvēka dzīvi. Koncertprogramma tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

“Pianiste, kurai pirkstos uguns” – tā rakstīja Spānijas laikraksts La Vanguardia par Diānas Zandbergas ekspresiju un talantu. Diāna Zandberga (Baibusa) klavierspēli apguvusi Eiropas Mūzikas akadēmijā Milānā pie leģendārā pianista Lazara Bermana un papildinājusies Granadosa-Maršala akadēmijā Barselonā pie izcilās spāņu pianistes Alisijas de Laročas. Pēc maģistra grāda iegūšanas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) profesora Jura Kalnciema klasē Diāna turpināja studijas doktorantūrā pie profesores Jeļenas Ļebedevas un profesora Sergeja Osokina, 2014. gadā iegūstot mākslas zinātņu doktora grādu. No 2015. gada Dr. art Diāna Zandberga docē JVLMA.

Kopš 1996. gada viņa aktīvi koncertējusi Eiropā, Krievijā, Kubā un Amerikas Savienotajās Valstīs, gan, atskaņojot soloprogrammas, gan kā soliste ar Šumenas simfonisko orķestri Bulgārijā, Katalonijas simfonisko orķestri (diriģents Uve Munds) Palau de la Musica Catalana Barselonā, Krievijas Valsts simfonisko orķestri Klasika (diriģents Aleksandrs Kantorovs) Sanktpēterburgā, Bakau filharmonijas simfonisko orķestri un diriģentu Frančesko Atardi (Francesco Attardi) Rumānijā un Milānā (Itālija) Teatro dal Verme prestižā koncertcikla Serate Musicali ietvaros.

Koncerts Dubultu koncertzālē tiek rīkots Jūrmalas Mūzikas vidusskolas karjeras izglītības programmas ietvaros. Programma paredzēta mūzikas skolas audzēkņu profesionālās izaugsmes veicināšanai, kā arī ir atvērta visiem interesentiem, kas vēlas baudīt augstvērtīgu muzikālo piedāvājumu. Koncertu var apmeklēt bez maksas, iepriekš piesakoties pa tālruni 67764416.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.