Dubultu koncertzāle atklāj jauno koncertsezonu

Dubultu koncertzāle atklāj jauno koncertsezonu

Ar spilgtu latviešu kamermūzikas koncertu 15. septembrī Dubultu koncertzāle atsāk jauno koncertsezonu, ar prieku uzņemot trio, kura sastāvā ir Latvijā un pasaulē aktīvi koncertējoši mūziķi: Ilona Meija (flauta), Pēteris Endzelis (oboja), Dzintra Erliha (klavieres). Koncerta sākums plkst. 18.00. Apmeklēt koncertu var piesakoties bezmaksas ielūgumiem (zvanot darba dienās 67764416).

Mūziķi publikai atklās daudzveidīgu un spilgtu latviešu komponistu kamermūziku: skanēs virtuozais Tālivalža Ķeniņa Concertante flautai un klavierēm, Pētera Vaska dramatiski ekspresīvā klavierfantāzija Izdegušās zemes ainavas; kā arī skaņdarbi trio sastāvam: Daces Aperānes harmoniski krāsainās Abstrakcijas un Pētera Plakida humora pilnais Mazs kanons un Multiplikācijas filma.

Programmā tiks iekļauti arī vairāki jaundarbi, to vidū –  Lolitas Ritmanis (ASV) skaņdarbs Aiz loga, kas veltīts pianistei Dzintrai Erlihai (2020). Šajā skaņdarbā komponiste spilgti atklāj cilvēku sajūtas un emocijas, kas pārņēmušas pasauli pandēmijas laikā. Tieši Dubultu koncertzālē skaņdarbs plašākai publikai izskanēs pirmo reizi. Pirmatskaņojumu piedzīvos arī komponista Jāņa Lūsēna skaņdarbs Tranquil (2020), kas veltīts tieši šim trio sastāvam.

Starptautisko konkursu laureāte, pianistei Dzintra Erliha aktīvi popularizē latviešu komponistu darbus gan Latvijā, gan pasaulē. Mūziķe ir Latvijas Mūzikas akadēmijas doktorantūrā izstrādājusi disertāciju par komponisti Lūciju Garūtu, kā arī ieskaņojusi vairākus mūzikas albumus ar komponistes Lūcijas Garūtas klaviermūziku. Pianiste savā koncertdarbībā un albumu ierakstos ir pieskārusies aŗī Tālivalža Ķeniņa un citu latviešu komponistu daiļradei. Kopš 2017.gada Dzintra Erliha aktīvi koncertē Skandināvijā, bet 2019.gada rudenī sniegta solo koncertu tūre ASV.

Pianiste veikusi nozīmīgu ieguldījumu arī muzikoloģijas nozarē. Izdoti vairāki pianistes pētījumi, tostarp Lūcijas Garūtas klaviermūzika (Izdevniecība Musica Baltica, 2007); Hermanis Brauns laikabiedru liecībās un skaņuierakstos(krājums Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kameransambļa katedrai 50, Izdevniecība Ulma, Rīga, 2009), Garūta – pianiste, savu skaņdarbu interprete (zinātnisko rakstu krājums Mūzikas zinātne šodien: pastāvīgais un mainīgais, Daugavpils, 2009), u.c.

Flautiste Ilona Meija ir spēlējusi Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī un Latvijas Nacionālās operas orķestrī, darbojusies orķestrī Rīgas kamermūziķi. Kopš 2006.gada ir Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga flautu grupas koncertmeistare. Ar visiem Latvijas vadošajiem orķestriem uzstājusies arī solistes ampluā. Spēlējusi arī Gustava Mālera jauniešu orķestrī un Ziemeļu simfoniskajā orķestrī.

Ilona Meija ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas  asociētā profesore, mācot gan flautas spēles,  orķestra repertuāra un koka pūšaminstrumentu kvinteta klasēs. Sniegusi meistarklases Holandē, Itālijā, Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā un Latvijā.

Saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu 2015 kategorijā Par izcilu darbu ansamblī (par darbu Sinfonietta Rīga sastāvā un kameransambļos).

Pēteris Endzelis no 1998.-2005 gadam ir oboju grupas koncertmeistars Liepājas Simfoniskajā orķestrī. Kopš 2001 gada oboju grupas koncertmeistars Latvijas Nacionālajā operā. No 2011.gada arī Normunda Šnē vadītā kamerorķestra Sinfonietta Rīga pirmā oboja.

Kā solists uzstājies ar kamerorķestri Kremerata Baltica un Gidonu Krēmeru,  Martu Sudrabu Eiropas slavenākajās koncertzālēs, kā arī ar Liepājas Simfonisko un Latvijas Nacionālās operas orķestri. Spēlējis solo arī Dāvida Oistraha festivālā Pērnavā. Regulāri sadarbojies ar Ziemeļu Simfonisko orķestri (Nordic Symphony orchestra), Tallinas kamerorķestri, Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri.

2010. gadā saņēmis Latvijas Nacionālās operas ģenerālsponsoru balvu kā labākais operas orķestra mūziķis.

Latviešu kamermūzikas koncerts Abstrakcijas notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Programma projekta ietvaros būs klausāma arī 5. oktobrī Siguldā, koncertzālē Baltais flīģelis un12. oktobrī Ventspils koncertzālē LATVIJA.

Koncerts tiek rīkots Jūrmalas Mūzikas vidusskolas karjeras izglītības programmas ietvaros. Programma paredzēta mūzikas skolas audzēkņu profesionālās izaugsmes veicināšanai, kā arī ir atvērta visiem interesentiem, kas vēlas baudīt augstvērtīgu muzikālo piedāvājumu. Koncertu var apmeklēt ar bezmaksas ielūgumiem (zvanot darba dienās 67764416).

Lūgums būt atbildīgiem un neapmeklēt koncertu, ja ir slikta pašsajūta, kā arī ievērot noteikto distanci.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.