Klavieru kvartets RIX

Klavieru kvartets RIX

2023. gada 29. septembrī plkst. 18.00 Dubultu koncertzālē uzstāsies klavieru kvartetes RIX. Tā sastāvā muzicē Sandis Šteinbergs (vijole), Ilze Kļava (alts), Reinis Birznieks (čells), Jānis Maļeckis (klavieres). Koncerta programmā tiks atskaņoti Selgas Mences, Tālivalža Ķeniņa un Johannesa Brāmsa klavieru kvarteti.

RIX klavieru kvartets dibināts 1993. gadā, kad altiste Ilze Kļava, čellists Reinis Birznieks un vijolnieks Sandis Šteinbergs satikās pianista, profesora Jāņa Maļecka kameransambļa klasē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Radošās sadarbības veiksmes un savstarpējās sapratnes vieglums visiem četriem kaldināja pārliecību, ka savi mūziķa talanti jāapvieno un jākļūst par pastāvīgu kameransambļa vienību.

RIX klavieru kvartets uzstājies Latvijā, Somijā, Norvēģijā un Čehijā, gūstot atzinību un ievērību. 2004. gadā kameransamblis saņēmis Latvijas augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu kā apliecinājumu savai muzikāli inteliģentajai un izcilajai spēles mākslai. 

2006. gadā RIX klavieru kvartets devies koncertturnejā uz ASV.

2015. gadā prezentēja P. Vaska mūziku prestižajā Phillips Collection koncertsērijā Vašingtonā.

Kvarteta mūziķi atsevišķi strādā pamatdarbā pazīstamos Eiropas orķestros, taču vismaz pāris reizes gadā satiekas Rīgā, lai iestudētu, atskaņotu un ierakstītu koncertprogrammas. Ansambļa repertuārā ir speciāli viņiem veltīti skaņdarbi un arī pasaules klasiskās mūzikas kvarteti, trio un sonātes.

RIX klavieru kvartets ieskaņojis jau trīs ierakstu albumus – O. Mesiāna Qutuor pour la fin du Temps (1999), Pētera Vaska un Tālivalža Ķeniņa klavieru kvartetus (2003), kā arī albumu ar Riharda Štrausa, Johannesa Brāmsa un Kamila Sansānsa skaņdarbiem klavieru kvartetam (2008).

Šogad aprit 30 gadi, kopš ansambļa mūziķi uzsāka savu kopējo sadarbību. Jubilejas gads tiks atzīmēts ar vairākiem koncertiem Latvijā un arī ārzemēs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.