Izsludināta pieteikšanās XXIII Starptautiskajam akadēmiskās mūzikas konkursam "Jūrmala 2022" ērģeļspēlē

Izsludināta pieteikšanās XXIII Starptautiskajam akadēmiskās mūzikas konkursam "Jūrmala 2022" ērģeļspēlē

XXIII Starptautiskais akadēmiskās mūzikas konkurss “Jūrmala 2022” ērģeļspēlē no 7. līdz 12. jūnijam norisināsies Dubultu koncertzālē un Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Pirmo reizi Latvijas vēsturē notiks konkurss ērģeļspēlē. Tas norisināsies pieredzes un tradīcijām bagātā konkursa “Jūrmala” ietvaros, kurš tiek organizēts jau divdesmit trešo reizi. Šis ir nozīmīgs notikums Latvijas ērģeļu kultūras un izglītības jomā. Konkursa mērķis ir apzināt talantīgos jaunos izpildītājus un veicināt viņu profesionālo attīstību, kā arī radīt jaunu izaugsmes platformu topošajiem ērģelniekiem.

Līdz 9. maijam, aizpildot elektronisko anketu var pieteikties dalībai konkursā četrās vecuma grupās līdz 25 gadu vecumam. Konkurss klātienē norisināsies no 7. līdz 12. jūnijam Dubultu koncertzālē un Dubultu evanģēliski luteriskajā baznīcā.

Starptautiskais akadēmiskās mūzikas konkurss “Jūrmala” kopš 1995. gada ir kļuvis par neatņemamu un nozīmīgu Jūrmalas kultūras dzīves sastāvdaļu. Tā norise katru gadu tiek veltīta kādam konkrētam instrumentam vai instrumentu grupai un pirmo reizi konkursa, kā arī Latvijas kontekstā konkurss tiks rīkots ērģeļu spēlē.

Ērģeles ir viens no senākajiem Rietumeiropas taustiņinstrumentiem ar nozīmīgu vēsturi un repertuāru daudzu gadsimtu garumā, kas izplatīts un pazīstams visā pasaulē. Tomēr šī instrumenta unikalitāte ir tā dažādībā – tas ir apveltīts ar daudzveidīgām skaniskām īpašībām, kas uzliek ērģelniekam īpaši augstas prasības orientēties šī instrumenta dažādajos stilos un spēles īpatnībās. Ērģeļspēli apgūst visās vadošajās Eiropas Mūzikas augstskolās, kā arī Krievijā, Amerikā, Kanādā un citviet.  Pastāv atšķirīgas ērģeļspēles skolas un tradīcijas, tomēr ērģeļspēles konkursi visā pasaulē ir nozīmīgi šī instrumenta spēles profesionālās izaugsmes un pieredzes veicinātāji. Arī konkursa “Jūrmala” ietvaros plānojam sniegt atbalstu topošajiem mūziķiem un kļūt par nozīmīgu pieredzes gūšanas un apmaiņas vietu kā dalībniekiem, tā arī šīs jomas profesionāļiem un pedagogiem.

Konkursa žūrija

Žūrijas priekšsēdētājs ir Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijas asociētais profesors ērģeļu un klavesīna spēlē Balys Vaitkus.

Žūriju pārstāv vēl trīs Latvijā pazīstami un ausgtu vērtēti ērģeļnieki:

Larisa Bulava – viena no pieredzes bagātakajām ērģeļniecēm Latvijā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļu klases asociētā profesore un aktīva koncertērģelniece.

Aigars Reinis – Rīgas Doma mūzikas direktors un Katedrāles ērģelnieks, kā arī Lielās mūzikas balvas 2021 kategorijā “Izcils sniegums gada garumā” ieguvējs.

Edīte Alpe – konkursa “Jūrmala 2022” ērģeļspēlē mākslinieciskā vadītāja, Jūrmalas Mūzikas vidusskolas (JMV) ilggadīga pedagoģe un JMV ērģeļu klases dibinātāja un vadītāja, pazīstama ērģelniece un nozīmīgu kultūras pasākumu producente.

Konkursu rīko Jūrmalas Mūzikas vidusskola un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas atbalsta fonds ar Jūrmalas valstspilsētas atbalstu.

Sekot līdzi konkursa aktualitātēm var arī facebook kontā.

Papildu informācija:
Agnija Saprovska
Jūrmalas Mūzikas vidusskolas direktores vietniece projektu realizācijas jomā
e-pasts:  agnija.saprovska@edu.jurmala.lv
mob. tālr.: 29541105

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.