No 24. - 26. septembrim Dubultu koncertzālē norisināsies Kārļa Štrāla XX Starptautiskais konkurss „Jaunais flautists“

No 24. - 26. septembrim Dubultu koncertzālē norisināsies Kārļa Štrāla XX Starptautiskais konkurss „Jaunais flautists“

Jau 20. reizi Latvija pulcinās jaunos flautistus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Polijas uz Kārļa Štrāla Starptautisko konkursu „Jaunais flautists“, kas šogad pirmo reizi norisināsies Jūrmalas Mūzikas Vidusskolā.

Konkursam ir dots ievērojamā latviešu flautista un pedagoga Kārļa Štrāla vārds, un tā organizatori ir Biedrība „Sudraba flauta“ sadarbībā ar Jūrmalas Mūzikas vidusskolu, kuras ģeogrāfiskais izvietojums un jaunās telpas ir izcila vieta šādu projektu realizēšanai.

Šis konkurss iezīmējas ne tikai ar jaunu norises vietu, bet arī ar pārmaiņām nolikumā. Paplašinot konkursa dalībnieku vecuma slieksni, tiek dota iespēja arī mūzikas akadēmijas studentiem iegūt starptautisko konkursu pieredzi te pat Latvijā. Konkursam ir pieteikušies 83 dalībnieki no 5 valstīm, kas apliecinās savas prasmes 5 vecuma grupās.

Svinot Latvijas 100 gadi konkursa rīkotāji uzrunāja latviešu komponistus radīt jaunus skaņdarbus flautai un klavierēm, un 10 no tiem ir iekļauti konkursa programmā kā obligātie skaņdarbi. Tā ir laba iespēja iepazīstināt un popularizēt latviešu komponistu radītos darbus, kas pateicoties Valsts Kultūrkapitāla Fonda un Mūzikas izdevniecības „Musica Baltica“ atbalstam tiks arī izdoti krājumā „Latviešu komponistu skaņdarbi flautai un klavierēm“.

Konkursa žūrijas darbā tiek aicināti piedalīties Eiropā pazīstami flautisti: Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķe Anete Toča (Latvija), Orķestra Rīga flautu grupas koncertmeistars Andis Klučnieks (Latvija), Lietuvas Nacionālā filharmonijas simfoniskā orķestra flautists Giedrius Gelgotas (Lietuva) un Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra flautas grupas koncertmeistars Mihkel Peäske (Igaunija).

Īpaši nozīmīgs būs konkursa atklāšanas koncerts, kas notiks 24. septembrī plkst. 18 oo Jūrmalas Mūzikas vidusskolas Lielajā zālē.  Koncertā piedalīsies visi konkursa žūrijas locekļi: Anete Toča (Latvija), Andis Klučnieks (Latvija), Giedrius Gelgotas (Lietuva) un Mihkel Peäske (Igaunija), kā arī divas izcilas pianistes Ieva Sarja (Latvija) un Jana Peäske (Igaunija). Pieteikšanās koncertam pēc iepriekšēja pieraksta.

Konkursa noslēgums, apbalvošana un laureātu koncerts notiks 26. septembrī plkst. 19 30.

Papildu informācija:
Jāzepa Vītola latvijas Mūzikas akadēmijas docētāja, Biedrības „Sudraba flauta“ valdes priekšsēdētāja DaceBičkovska
tel.nr. 26460150, e-pasts: dace.bickovska@gmail.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.