Riharda Dubras Ziemassvētku kantāte

Riharda Dubras Ziemassvētku kantāte

21. decembrī plkst. 15:30 Jūrmalas Mūzikas vidusskolas Dubultu koncertzālē diriģenta Kaspara Vēvera vadībā skanēs Ziemassvētku laikam rakstīta koru mūzikā, kā arī Riharda Dubras “Ziemassvētku kantāte”.

                Koncertā “Ziemassvētku kantāte” piedalās trīs kori – Tumes pagasta jauktais koris (diriģents Rūdolfs Bacāns), Latvijas Bankas koris (diriģents Kaspars Vēvers) un Tukuma kultūras nama sieviešu koris “Noktirne” (diriģente Sanita Apine). Katrs koris ir sagatavojis atsevišķu ziemīgu muzikālu sveicienu, taču koncerta centrālais skaņdarbs būs Riharda Dubras 2000. gadā komponētā kantāte Cantata in Nativite Domini (no latīņu valodas – Ziemassvētku kantāte), kuru Kaspara Vēvera vadībā visi kori atskaņos kopā ar instrumentālo ansambli. Koru un mūziķu priekšnesumu papildinās Rūdolfa Bacāna solo dziedājums.

Kantātē izmantoti Bībeles teksti latīņu valodā, kuri vēsta par Ziemassvētku vakara brīnumu – gaidīšanu, gavilēšanu un Pestītāja dzimšanu. Šīs emocijas un sajūtas klausītājiem sniegs Riharda Dubras mūzikas valoda, kas te aicina būt pacietīgiem, te mudina priecāties, līdz galu galā sniedz ikdienā meklēto un beidzot sagaidīto svētku mieru.

Riharda Dubras jaunrade ir cieši saistīta ar sakrālo mūziku. Pamatā visi darbi, neatkarīgi no piederības vokālai vai instrumentālai mūzikai, ir ar garīgu saturu. Komponista rokrakstu veidojis gan minimālisms, gan gregorika un renesanses mūzika, ar to domājot ne tikai intonatīvo un izklāsta sfēru, bet pirmām kārtām filozofisko pusi. Tajā pat laikā līdzekļu sakausējums ir romantisks.

Koncerts tiek rīkots Jūrmalas Mūzikas vidusskolas izglītojošas programmas ietvaros. Norises vieta: Dubultu koncertzāle, Dubultu kultūras kvartālā Jūrmalas Mūzikas vidusskolā, Strēlnieku prospektā 30. Ieeja koncertā bez maksas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.