JŪRMALAS KLASISKĀS ĢITĀRAS FESTIVĀLS

JŪRMALAS KLASISKĀS ĢITĀRAS FESTIVĀLS

JŪRMALAS KLASISKĀS ĢITĀRAS FESTIVĀLS

Laikā no 20. – 22. oktobrim šoruden pirmo reizi notiks Jūrmalas Klasiskās Ģitāras festivāls. Festivālu organizē Jūrmalas Mūzikas vidusskola sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domes Izglītības pārvaldes profesionālās, interešu un tālākizglītības nodaļu. Festivāla idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir Jūrmalas Mūzikas vidusskolas ģitārspēles pasniedzējs Vladimirs Kudrins. Festivāls notiks Jūrmalas Mūzikas vidusskolā, Smilšu ielā 7, Jūrmalā.

Festivāla mērķis ir veicināt Latvijas mūzikas skolu audzēkņu ģitārspēles izglītības kvalitāti, gūstot jaunu muzikālu pieredzi koncertos un meistarklasēs. Festivāla gaitā Latvijas mūzikas skolu audzēkņiem būs iespēja apmeklēt pazīstamu profesionālu mākslinieku ģitāras mūzikas koncertus un meistarklases.

  • Festivāla koncertos un dalība meistarklasēs ieeja ir par brīvu.
  • Dalībai festivālā jāpiesakās līdz 1.oktobrim,
  • Festivāla koncertus iespējams apmeklēt ikvienam interesentam bez iepriekšējas pieteikšanās.

Festivāla viesu vidū gaidāmi spilgti klasiskās ģitārspēles atskaņotājmākslinieki un pedagogi – “Kupinski duo” (Polija), Jevgēnijas Markovas un Vladimira Kirasirova duets (Krievija), Dmitrijs Kudrjavcevs (Krievija) un Juliuss Kurausks (Lietuva).

KUPINSKU DUETS ir viens no slavenākajiem ģitāras duetiem Eiropā.

Pēc Katovices akadēmijas absolvēšanas, papildus veiksmīgajai solo karjerai, mākslinieki nolēma izveidot duetu. Evai ir doktora grāds izpildītājmākslā, un viņa pasniedz ģitārspēli Čenstohovas mūzikas institūtā. Dariušs, savukārt, dalās meistarībā ar saviem skolniekiem Zabrzes mūzikas skolā.

Kupinsku duets koncertē ar angļu meistara Filipa Vodfilda (Philip Woodfield) darinātām ģitārām.

DMITRIJS KUDRJAVCEVS ir viens no jaunās paaudzes ģitāristu pārstāvjiem, daudzu starptautisku festivālu un konkursu laureāts. Mūziķis absolvējis Gņesinu Mūzikas akadēmiju Maskavā, piedalījies meistarklasēs pie tādiem vadošiem pasaules ģitāristiem kā M.Dylla (Polija), J.Perroy (Francija), S.Tennant (ASV), A.del Sal (Itālija), V.Blaha (Čehija), J.Aleshnikov (Krievija) u.c.

 

JEVGĒNIJA MARKOVA un VLADIMIRS KIRASIROVS ir Pēterburgas Rimska-Korsakova mūzikas akadēmijas absolventi, kuri izveidojuši duetu 2010. gadā. Viņi veido savas aranžijas, atskaņo renesanses un baroka, impresionisma, kā arī latīņamerikāņu mūziku. Koncertē Eiropā un Āzijā.

JULIUS KURAUSKS beidzis Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmiju, pēc tam apmēram 12 gadus mācījies Krievijas Mūzikas akadēmijā pie Aleksandra Frauči, kura izveidotā ģitārspēles skola atzīta par vienu no spēcīgākajām pasaulē. Kurausks piedalījies dažādos starptautiskos mūzikas konkursos Vācijā, Krievijā un Ukrainā, kur ieguvis godalgotas vietas. Julius Kurausks ir profesors, liels mūzikas entuziasts un izcils ģitāras spēles skolas sekmētājs gan Lietuvā, gan arī Latvijā, jo pasniedz ģitāras spēli arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Viņa audzēkņu vidū minami Latvijas vadošie ģitāristi un ģitāras spēles pedagogi.

  1. oktobrī visu dienu paralēli meistarklasēm un koncertiem būs apskatāma arī ģitāru izstāde.

Jūrmalas Klasiskās Ģitāras festivāla programma:

 20. oktobrī plkst. 18.00 festivāla atklāšana – ģitāristu dueta “Kupinski duo” (Polija) koncerts;

 21.oktobrī  plkst. 12.00 Latvijas mūzikas skolu ģitārspēles konkursu laureātu koncerts;

                        plkst. 14.00 Juliusa Kurauska (Lietuva) atklātās meistarklases;

                        plkst. 18:00 Jevgēnijas Markovas un Vladimira Kirasirova dueta un Dmitrija Kudrjavceva (Krievija)

                                             koncerts;

 22.oktobrī  plkst. 10.00 V. Kirasirova un D. Kudrjavceva atklātās meistarklases;

                        plkst. 15.00 Festivāla noslēgums – Juliusa Kurauska klases audzēkņu, studentu, viesmūziķu un

                                                                                Jūrmalas Mūzikas vidusskolas stīgu ansambļa koncerts.

Sīkāka informācija par pieteikšanos, festivāla norisi un tā dalībniekiem feisbuka lapā „Jūrmalas Klasiskās Ģitāras festivāls“ un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas mājas lapā https://muzikasskola.jurmala.lv

Edīte Deksne, JMVS projektu vadītāja.