Pedagogu koncerta atskaņas

Izskanējis Jūrmalas Mūzikas vidusskolas pedagogu koncerts

klausītāji (1)  12.martā Jūrmalas Mūzikas vidusskolā notika tradicionālais Jūrmalas Mūzikas vidusskolas pedagogu koncerts, kurš šogad, skolas direktores Guntas Liepiņas ierosināts, tika veidots sadarbībā ar Jūrmalas Mākslas skolas pedagogiem un tādēļ muzikālos sniegumus tajā papildināja rosinoša vizuālās mākslas darbu izstāde. Esam pateicīgi kolēģiem no mākslas skolas par atsaucību un vēlmi dalīties ar savu mākslu, jo šķiet, ka būtiskākais, kas mūziku un mākslu vieno, ir spēja dalīties ar to.

Jūrmalas Mākslas skolas direktore Taiga Vaišļa koncerta atklāšanā zīmīgi pieminēja katra pedagoga uzdevumu būt par paraugu saviem audzēkņiem. Ar gandarījumu jāsecina, ka Jūrmalas Mūzikas vidusskolas pedagogu koncerts šos vārdus piepildīja un īstenoja – pedagogu priekšnesumi un katrs pedagogs bija lielisks paraugs meistarībai, radošumam, dzīvei mūzikā, kā arī neizmērojamam darbam, kas visu iepriekšminēto padarījis iespējamu.

Mūsu skola ir viena no Latvijas mūzikas skolām, kas slavena ar savām tradīcijām, un pedagogu koncerta tradīcija ir viena no vērtīgākajām. Koncertam ir arī savas “iekšējās” tradīcijas, piemēram, ikviens gaida koncerta noslēgumu, kurā ar spožu tehniku un aizrautīgu muzicēšanu apžilbina sitaminstrumentu spēles pedagogs Ģirts Timma. Šogad viņam pievienojies jaunais pedagogs – skolas absolvents Edgars Raila, un tādējādi koncerta noslēgums kļuvis vēl kuplāks un skanīgāks. Jāatzīmē, ka Ģirta Timmas un Edgara Railas ansamblis nav iedomājams bez viņu ilggadējās koncertmeistares Ligitas Ozolas – kolēģu savstarpējā izjūta un niansētā saspēle arī šo koncertu noslēdza ar īpašu aizkustinājumu klausītājos.

Tāpat neatņemama koncerta daļa ir klavierspēles skolotājas Dianas Griņevičas uzstāšanās. Viņas aizraušanās ir Ferenca Lista mūzika, kas ir nopietns pārbaudījums ikvienam pianistam. Klausītāji ar ilgstošiem aplausiem arī šoreiz novērtēja Dianas apņēmību un ieguldīto laiku, lai sagatavotu Ungāru rapsodiju un skaņdarbu no cikla “Ceļojumu gadi”, ko “klavieru lauva” Lists, saprotams, sacerējis bez jebkādas žēlastības un kompromisiem attiecībā uz klavierspēli.

Ar līdzīgu uzticību pedagogu koncertam gatavojusies arī čella spēles skolotāja Vija Ozola. Skolotāja ir viena no profesionālās pieredzes bagātākajām mūsu skolā un savā ilggadējā darbā neatceras tādu koncertu, kuru viņa kā skatuves māksliniece būtu izlaidusi. Ir spēlēts gan ansamblī ar kolēģiem no stīgu nodaļas, gan solo, un visos gadījumos – arī 12.martā atskaņotajā Kārļa Marijas Vēbera mūzikā – Viju Ozolu raksturo aizrautība un interese par repertuāru savam instrumentam.

Par mūziku stīgām koncertā jāpateicas arī vijolniekam Sandim Šteinbergam, kurš ar Jūrmalas Mūzikas vidusskolu ir saistīts kā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora un mūsu skolas pedagoga, pianista Jāņa Maļecka skatuves partneris. Abi mūziķi koncertā atskaņoja Ērika Volfganga Korngolda mūziku Viljama Šekspīra lugai “Liela brēka, maza vilna”, kas ir komponista agrīnais opuss un tādēļ izraisīja interesi, ņemot vērā, ka plaši pazīstams ir Korngolda daiļrades briedumā uzrakstītais Vijolkoncerts.

Koncerta programmā ar lielu interesi tika uzņemta arī pianista un klavierspēles pedagoga Artūra Cingujeva izvēle. Viņš atskaņoja Georga Frīdriha Hendeļa Menuetu pianista Vilhelma Kempfa redakcijā, kā arī pāragri mirušā Franča Šūberta vienu no pēdējiem skaņdarbiem klavierēm. Gan baroka, gan romantiskās mūzikas lasījums Artūra Cingujeva priekšnesumā, kā ierasts, iepriecināja ar nevainojamu tehniku, stila izjūtu, profesionālu toņa kultūru un pārliecinošu mūzikas satura atklāsmi. Ne mazāk spilgti uzstājās arī pianisti un klavierspēles pedagogi Jānis Maļeckis un Endijs Renemanis. Viņu atskaņojumā četrrocīgi izskanēja temperamentīgās un populārās Johannesa Brāmsa Ungāru dejas.

Ar labiem panākumiem skolā strādā daudzstīgu instrumentu spēles pedagogi. Prieks, ka viņiem atrodas laiks arī plašākai publikai un muzicēšanai uz skatuves. Tā, piemēram, koncertu kuplināja ģitārspēles pedagogs Vladimirs Kudrins un kokles spēles skolotājas Lauma Bebriša un Kristīne Ojala – viņu rokās instrumenti skanēja dvēseliski un krāsaini.

Lai gan pārsvarā koncerts bija veltīts instrumentālajai mūzikai, neizpalika arī vokālie priekšnesumi. Zanes Saulītes dziedājums – Ārija no Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas “Mesija” – noskaņoja klausītājus uz Kristus augšāmcelšanās apceri. Solisti lieliski pavadīja ērģelniece un ērģeļspēles skolotāja Edīte Deksne. Savukārt, koncerta otrajā daļā klausījāmies skolas metodiķes – vokālistes Irēnas Trubinas artistiskos dziedājumus no operu, operešu un latviešu solodziesmu klasikas fondiem.

Visbeidzot jāmin arī mūzikas teorētisko priekšmetu pedagoga un komponista Andra Baloža skaņdarbs “Tumša nakte”, kuru autors atskaņoja kopā ar kolēģi, saksofona spēles skolotāju Daigu Solovjovu. Līdz šim skaņdarbs Latvijā vairākkārt skanējis pūtēju orķestra versijā, tādēļ pedagogu koncertā zinātājiem bija interesanti to klausīties kā duetu, klavierpavadījumā mēģinot atcerēties orķestra tembrus un iestājas.

Pedagogi – koncerta dalībnieki saņēma atzinīgus vārdus no ilggadējā skolas direktora Andreja Upmača, kurš joprojām interesējas par skolas dzīvi, apciemo skolu un atsaucas skolas pasākumiem. Pedagogu sniegumā ieklausījās arī Jūrmalas pilsētas domes deputāti, kā arī audzēkņi, viņu vecāki un daudzi citi.

Esam dalījušies savā mākslā, esam bijuši piemērs – esam pastrādājuši un esam radījuši svētkus. Paldies pedagogiem par mūziku un klausītājiem par mūzikas mīlestību! Gaidīsim interesentus arī citos skolas koncertos!

JŪLIJA STRODE,   Jūrmalas Mūzikas vidusskola

http://www.jurmala.lv/page/297&news_id=4471

navigate_before
navigate_next