Suminām mūsu skolas dibinātāju un ilggadējo direktoru Andreju Upmaci apaļu dzīves jubileju svinot un Jūrmalas Goda rakstu saņemot!

Jūrmalas Mūzikas skolas bijušajam ilggadējam direktoram Andrejam Upmacim 1. novembrī bija apaļa dzīves jubileja – 90 gadi.

17.novembrī, Latvijas Republikas Proklamēšanas 99. gadskārtai veltītā svinīgā pasākumā Dzintaru koncertzālē tika pasniegti Jūrmalas pašvaldības apbalvojumi par ieguldījumu pilsētas tēla popularizēšanā un pilsētas attīstībā. Par Jūrmalas Mūzikas vidusskolas izveidošanu un ilggadēju profesionālās ievirzes izglītības darba vadīšanu Goda rakstu saņēma arī Andrejs Upmacis.

Andrejs Upmacis ir Jūrmalas Mūzikas vidusskolas izveidotājs un ilggadējs tās direktors. Piedzīvojis gaišu bērnību, smagus izsūtījuma gadus, īstenojis savu mīlestību pret skaņu mākslu, apgūstot izglītību gan Krievijā, gan Latvijā, par Jūrmalas bērnu mūzikas skolas direktoru Andrejs Upmacis kļuva 1960. gadā un nostrādāja šajā amatā līdz 2003. gadam. Par savām dzīves gaitām uzrakstījis atmiņu stāstu grāmatu „Andrejs Upmacis dzīvē un grāmatā”, – tā nāca klajā pirms pieciem gadiem, autora 85 gadu jubilejā.

Četrdesmit divi Andreja Upmača darba gadi ir veltīti Jūrmalas mūzikas skolai, izveidojot tās tēlu, gādājot par audzēkņu un pedagogu profesionālo līmeni un skolas attīstību. Pateicoties viņa prasmīgajai vadībai, jau kopš pirmajiem dibināšanas gadiem skola sāka ieņemt nozīmīgu vietu pilsētas kultūras dzīvē, bet 20. gadsimta 70. gados Jūrmalas bērnu mūzikas skolas audzēkņi Latvijā kļuva pazīstami ar nemainīgi augstu profesionālās sagatavotības līmeni.Vairāk kā pusgadsimta garumā un joprojām daudzi jo daudzi Jūrmalas mūzikas vidusskolas audzēkņi veiksmīgi piedalījušies un apliecinājuši sevi koncertos, konkursos un festivālos ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs. Daudzi Andreja Upmača audzēkņi izauguši par lieliskiem mūziķiem un kļuvuši pazīstami arī ārpus Latvijas. Skolas darbības kvalitāti vienmēr apstiprina arī augstie apbalvojumi, ko saņēmuši skolas audzēkņi un pedagogi.

Andrejam Upmacim piešķirts Latvijas Valsts apbalvojums – Triju Zvaigžņu ordenis. Viņš bija arī pirmais, kam Jūrmalas pilsētas pašvaldība piešķīra apbalvojumu „Gada Jūrmalnieks” (2002).Andrejam Upmacim rit nu jau devītais gadu desmits. Viņš joprojām ir saglabājis možu garu un labu veselību, apmeklē koncertus Dzintaru koncertzālē, jo īpaši – kad muzicē kāds no agrākajiem skolas audzēkņiem.

11.novembrī Andreju Upmaci 90 gadu jubilejā Jūrmalas mūzikas vidusskolā sveicām ar skaistu svētku sarīkojumu. Pasākumu vadīja skolas direktore Gunta Liepiņa. Ar muzikāliem priekšnesumiem ex-direktoru jubileja sveica skolas kādreizējie absolventi – grupa “Menuets”, vijolniece Vineta Sareika, Babītes Mūzikas vidusskolas direktore Inita Pūķe, skolas pedagogi – koklētāja Kristīne Ojala, sitaminstrumentālists Ģirts Timma, koncertmeistares Olita Liepiņa, Māra Upmace un Ligita Ozola u.c.